Dilopop´s kennel

 

 

Är du  intresserad av att va fodervärd? vad  krävs de av dig?

När  ja   söker  fodervärd  så   är de  viktigt  att  personkemin  stämmer.Att  va  fodervärd  är  ett  stort anvar  och  inte  bara  en gratis/billigare   hund,  ja  ser   gärna att du  inte  bor  för  långt bort  ( rimligt avstånd )Ja  ser  gärna  att de   finns  ett utstälnings intresse , men inget  krav  utan  ja  kan  ställa  ut hunden,Du  som  fodervärd  står  för hunden  vardagliga  kosnader  så  som  mat ,leksaker m.m . ja   står  för alla  kosnader  som  rör avelsarbetet att  göra.Du  måste    ha  möjlighet  att  sammarbeta   när de behövs , Vi skiver utförliga avtal (SKK´s) som skyddar både dig som fodervärd och mig som uppfödare. Tiden för foderavtalet är också begränsad av både tid och antal kullar. Sedan övergår hunden i fodervärdens ägo. När det är dax för kull så kommer jag ha hemma tiken senast 3v innan beräknad valpning och sen får hon stanna här tills valparna är 8v  så  Tiken  kommer hem  till  mig  i  ca  11 veckor innan   hon  flyttar hem  till fodervärden igen . Hanen  tar  ja  hem   när de  är dags  för parning  han  stannar  i  c 7 dagar. Låtter  de  inttresant   så  skriv  till  mig   och  berätta  mer om  dig  och  vad  du  har  för erfarenhet och  om   din  familj   så  berättar  ja  mer.

Varför söker jag fodervärdar?

Jag parar inte mina hundar för att förse andra med valpar utan jag gör kombinationer för att själv kunna behålla  en  eller  fler ur varje kull som jag kan arbeta vidare med. Jag har inte möjlighet att behålla en  eller fler valp ur varje kull. Så jag söker en halvfodervärd till mellan  1 -2 valp per kull . Jag vill ha kvar generna och avelsmaterial för fortsatt arbete med. jag vill inte ha för många hundar  hemma då jag vill kunna ge varje individ tid, träning och kärlek den behöver. Varje hund är en individ och ska må bra och vara lycklig Varje hund har rätt att vara nr 1. Jag väljer vanligtvis halvfoder då det oftast räcker för alla parter. men enstaka  helfodervärdar med ,  Allt sker enligt SKK`s och Jordbruksverkets regler. mina   priservarierar  allt  från  10000-12000 kr

Halvfoder tik 1 kull  och  halva  köpesumman
Helfoder tik 2 kullar
Halvfoder hane 3 kullar  och  halva  köpesumman
Helfoder hane 6 kullar

Att vara fodervärd från www.skk.se
Att vara fodervärd innebär att du får ta hand om en lovande valp åt uppfödaren, som kanske inte har plats för ytterligare en hund. Du kan på så sätt få en hundvalp utan att behöva betala något till uppfödaren, som i sin tur får viss rätt att använda hunden i avel.
Som fodervärd behöver du inte inte betala för din valp men det innebär också att du inte äger din hund förrän villkoren i avtalet är uppfyllda. Det betyder att du inte kommer att äga din hund förrän den fått två valpkullar med minst en levande valp i varje kull, eller tills tiken fyllt fem år. För hanhundar gäller det antal parningar man kommer överens om eller tills hunden fyllt sju år. För en tik innebär det alltså att din hund kommer att vara hos uppfödaren under minst 10 veckor per kull utöver tiden för parning.

Andra rättigheter i avtalet
Utöver rätten till kullar eller parningar har uppfödaren ofta även suverän rätt att delta på utställning, prov eller tävling. Fodervärden får då inte delta på utställningar eller prov utan uppfödarens tillstånd. Denna rätt innebär att uppfödaren kan behöva disponera hunden vid fler tillfällen än bara parningstillfälle och valpningstiden.

Hundens ska hållas i god form
För så kallade pälsraser innebär det också att fodervärden måste hålla pälsen i sådant skick att hunden kan visas på ett rättvisande sätt. Generellt ska fodervärden alltid ha en god hundhållning och se till att hunden får lagom med mat, motion och mental stimulans.

Rättigheter och skyldigheter
För att fodervärdsavtal ska passa både dig och uppfödaren är det viktigt att ni båda är väl införstådda med vilka rättigheter och skyldigheter avtalet innebär och att ni kan ha en bra dialog och stor förståelse för varandras situation. Som fodervärd har du ofta en av uppfödarens bästa hundar och det är viktigt att du har tid och lust att ta dig an ett sådant förtroende. Ett gott samarbete är A och O för ett väl fungerande förhållande mellan uppfödare och fodervärd.